Празници су дани посвећени животу и раду Господа Исуса Христа, Пресветој Богородици или светитељима. Празнике делимо на: Господње, Богородичине и Светитељске.

 
Господњи празници су: Рођење Господа Исуса Христа (Божић), Богојављење, Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим (Цвети), Вазнесење Господње (Спасовдан), Духови (Педесетница), Преображење Господње и Крстовдан. Неки литургичари у Господње празнике убрајају и Обрезање Господње. Васкрс је празник над празницима. Поред већ набројаних Господњих празника поменућемо и Велики четвртак, Велики петак и Велику субота као празнике који су везани за живот Господа Исуса Христа.

 
Богородичини празници су: Рођење Пресвете Богородице (Мала Госпојина), Ваведење, Сретење, Благовести и Успење Пресвете Богородице (Велика Госпојина). Има још празника посвећених Пресветој Богородици, који нису у броју Великих празника, али  их свакако треба поменути као Богородичине празнике. То су празници који обележавају успомену на догађаје из живота Пресвете Богородице као што су празници: Покров Пресвете Богородице и Полагање ризе Пресвете Богородице.

 
Светитељски празници су: Сви остали празници који су посвећени одређеним светитељима а налазе се у Православном календару.

 

Божић

Христово Рођење

Обрезaње

Господње

Богојављење

Светомученик Харалампије

Великомученик

Теодор Тирон

 

Благовести

Цвети

Велики Четвртак

Велики Петак

Распеће Христово

Велика Субота

 

Васкрс

Вазнесење

Господње

Тројице

Духови

Великомученик Пантелејмон Успеније Пресвете Богородице
 

Усековање главе

Светог Јована

Александар

Невски

Симеон

Столпник

Рожденство

Пр. Богородице

Крстовдан

 

 

Апостол

Филип

Јаков

(Брат Господњи)

Свештеномученик

Климен Римски

Великомученица

Варвара