Свети Апостол Филип

Крај мора Галилејског, у близини Хоразина и Капернаума налази се град Витсаида у коме се родио свети апостол Филип, као и апостоли Петар и Андреј. За разлику од Петра и Андреја, који су били рибари, млади Филип је од детињства био дат да изучава књижевну мудрост. Усрдно читајући и изучавајући Свето Писмо, Филип је пламтео пламеном љубављу ка Њему (Месији обећаном) и силно је желео да га сретне и види.

И док је Филип тако пламтео и чекао, дође Христос у Галилеју и нашавши га, позва га: „Хајде за мном“ (Јн. 1,43). Филип тада пође за Њим, подржавајући Га и учивши од Њега Божанску премудрост, којом је касније победио безумље незнабожачко. Силаском Светог Духа на апостоле, Филип као један од њих, добио је задатак да Божанско Јеванђеље шири по Азији и Грчкој, што је обављао веома ревносно. Због тога га Јевреји хтедоше убити, али га Господ спасе чудом, и архијереј јеврејски, који је издао наређење да се убије апостол Христов, Филип наједанпут ослепе.

И догоди се тада велики земљотрес, који прогута гонитеље његове. И многа друга чудеса су се догодила тада, а посебно треба напоменути исцељење болесних, које својом моћи, дарованом од Господа, исцели апостол Филип, те због тога многи незнабошци повероваше у Христа и пређоше у хришћанску веру. Слепом Стахију врати вид, жену градоначелника Јерапољског Никанора, спасе од уједа змије, те и она прими хришћанску веру. На то се разгневи градоначелник, и у свом гневу прогласи Филипа за врачару и заједно са апостолом Вартоломејом и сестром му Маријом разапне на Крст и то наглавачке.

Но, то није било доста окрутном Никанорону, те он нареди да их каменују, али расрди се Господ, те посла велики земљотрес, земља се отвори и прогута градоначелника и мноштво неверујућег народа. Они што остадоше, уплашени завапише ка апостолима да их поштеде. Скидоше Вартоломеја са Крста, али за светог Филипа беше касно јер он издахну пре по Божијој вољи, да би кроз ово страдање на Крсту прешао са земље на небо. Висећи на Крсту, апостол Филип је непрестано молио Бога да опрости непријатељима његовим и да их спасе, и Господ Бог услиши његове молбе.

Пострада овај дивни апостол мученичком смрћу у 86. години свог земног живота, а његове чудесне и свете мошти и дан данас почивају у Цркви Светих Дванаест Апостола у Риму. Ту су пренете још далеке 560 године. Многа чудеса се од онда па све до данашњих дана дешавају на гробу његовом, многа чудеса и многа чудесна исцељења.

ТРОПАР (глас 3):

Апостоле свјатиј Филипе, моли милостиваго Бога, да прегрешениј остављеније, подаст душам нашим.